Sijoittaminen
Blogi Internet Kuvaesitys

Sijoittamisen ABC

Sijoittaminen

Sijoittaminen tarkoittaa rahasto-osuuksien, asuntojen tai esimerkiksi kultaharkkojen ostamista niiden tuottoon luottaen. Rahasto-osuuksien tai esimerkiksi kultaharkkojen arvon noususta pääsee hyötymään myymällä ne sopivana ajankohtana. Asunnolla voi tienata myymällä sen arvon noustua tarpeeksi tai laittamalla sen vuokralle, jolloin asunto tuottaa jatkuvasti.

Ylimääräistä rahaa voi käyttää myös osakkeiden ostamiseen, metsäpalstojen ostamiseen tai vaikka digitaalisten valuuttojen hankkimiseen. Virtuaalisista valuutoista tunnetuin taitaa olla bitcoin. Lue lisää tästä kryptovaluutasta.

Koska kannattaa sijoittaa?

Sijoittaminen on riskinottoa. Mikään kryptovaluutta, osake, asunto tai esimerkiksi jalometalli ei tarkoita sataprosenttisen varmaa tuottoa. On mahdollista, että kohde menettää arvonsa – ja sijoittaja rahansa. Siksi kannattaa muistaa kaksi asiaa.

Ensimmäinen asia on hajauttaa sijoitukset. Älä koskaan laita kaikkia munia samaan koriin, eli hajauta rahasi useisiin eri osakkeisiin tai rahastoihin. Asuntosijoittajan kannattaa miettiä todella perusteellisesti, onko kyseinen asunto kannattava sijoitus, ennen kuin laittaa asuntoon 50 000, 100 000 tai esimerkiksi 150 000 euroa. Ihanteellisessa tapauksessa sijoitusasuntoja on useampi. Harva pystyy ostamaan montaa sijoitusasuntoa kerralla, mutta niitä tulisi pyrkiä hankkimaan useampi peräjälkeen. Näin paremmin tuottavat asunnot voivat kompensoida tilapäisesti tyhjillään olevaa sijoitusasuntoa tai asuntoa, minkä tuotto on esimerkiksi ison remontin jälkeen jonkin aikaa negatiivinen.

Toinen muistettava asia on se, ettei koskaan sijoita rahoja, joita ei ole varaa menettää. Viimeisiä eurojaan ei kannata laittaa osakkeisiin tai esimerkiksi rahasto-osuuksiin, koska ne saattavat hävitä. Parempi onkin maksaa ensin kaikki kalliit velat (kuten vakuudettomat kulutusluotot) ja kerryttää itselleen puskurirahasto. Tuossa vararahastossa olisi hyvä olla ainakin kolmen kuukauden kiinteitä menoja vastaava summa. Kun tuo vararahastokin on kasassa, voi ostaa osakkeita tai vaikka asuntoja.

Mistä oppia lisää sijoittamisesta?

Vaikka tämän artikkelin nimi onkin Sijoittamisen ABC, ei tila riitä kuin aivan pintaraapaisuun. Hanki aktiivisesti lisää tietoa sijoittamisesta. Tietoa saa kirjoista, kursseilta ja esimerkiksi oman pankin sijoitusneuvonnasta. Myös hyvät sijoitusaiheiset blogit kannattaa laittaa seurantaan.

Pankkisi sijoitusneuvoja suosittelee todennäköisesti pankin omia rahastoja. Rahastosijoittaminen onkin helppo ja suhteellisen turvallinen tapa aloittaa sijoittaminen. On tosin hyvä sisäistää, että rahastojen hallinnointi- ja merkintäpalkkiot ovat tyypillisesti melko korkeat. Tuota hintaa vastaan saat kuitenkin hyvää palvelua. Koulutetut rahastonhoitajat huolehtivat varojen hajauttamisesta ja tuotto-odotusten saavuttamisesta.

Sanotaan, että kannattaa sijoittaa kohteisiin, joista tietää paljon jo entuudestaan. Jos tunnet metsänhoitoa jo vanhastaan, voit harkita metsäkiinteistöihin sijoittamista. Jos taas autoala on sinulle tuttu, voisit ehkä ostaa autoalan osakkeita – ja niin edelleen.

Peesaa sijoitusguruja

Ei ole huono idea peesata sijoittamisella rikastuneita ihmisiä. Yksi tunnetuimmista sijoitusguruista on Warren Buffett. Warren Buffett opettaa muun muassa sen, että paras heti ostaa tietyn yhtiön osakkeita on silloin, kun yhtiöllä on tilapäisiä ongelmia. Hän neuvoo myös ajattelemaan pitkällä aikavälillä. Jotta pääsisi nauttimaan osakkeen arvon noususta, voi joutua omistamaan sen jopa vuosikymmenen. 10 minuutiksi tai edes 10 kuukaudeksi ei yleensä kannata ostaa mitään osaketta. Buffett linjaa, että mitä enemmän käyt osakkeilla kauppaa, sitä enemmän häviät. Lisää Buffettin vinkkejä sijoittajille löytyy kosolti sijoitusaiheisesta kirjallisuudesta ja sijoitusblogeista.

Veroasiat kuntoon

Kun koet, että osake on paras myydä, muista verotus. Myyntivoitosta maksetaan luovutusvoittoveroa, mikä on 30 prosenttia tuotoista. Jos osakkeiden myymisellä saamasi pääomatulot ovat yli 30 000 euroa vuodessa, joudut maksamaan 34 prosentin myyntivoittoveroa.

Myyntivoittoveroa maksetaan myös asuntojen myymisellä saaduista voitoista. Oman asunnon saa myydä verovapaasti, jos on asunut siinä ainakin kaksi vuotta. Sijoitusasunnon myyntivoitto on aina veronalaista tuloa. 30 % pääomaverot maksetaan myös sijoitusasunnon vuokratuotoista.

Voit kuitenkin vähentää monet kustannukset myyntivoittoverosta ja vuokratuotoista. Jos verotus tuntuu liian monimutkaiselta, harkitse asiantuntevan kirjanpitäjän palveluksia.

Itseensä sijoittaminen

Trust yourself

Myös itseensä kannattaa sijoittaa. Itseään voi kouluttaa, ja siten parantaa mahdollisuuksiaan ura- ja palkkakehitykseen. Myös omaan terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa sijoittaa. Jos oma terveys pettää, voivat tulotaso ja elämänlaatu romahtaa.

Ylimääräistä rahaa voikin kanavoida kouluttautumiseen ja opintovapaaseen, tai esimerkiksi personal traineriin. Myös jotkin elämäntaito- ja rahavalmentajat voivat olla jokaisen heihin käytetyn euron väärtejä. Valmennusten kautta pystyy ehkä myös verkostoitumaan ja saamaan tärkeitä kontakteja. Vertaistuki ja mentorit ovat tärkeitä myös vaurastumista tavoitteleville.

Saatat myös pitää...